Škola bez straha: uzroci i posljedice neprijatnih emocionalnih stanja (E-knjige Univerziteta u Sarajevu - Filozofskog fakulteta / UNSA Faculty of Philosophy E-books, 2025)
Knjiga "Škola bez straha" istražuje psihološke aspekte školskog iskustva djece i adolescenata, ističući nužnost stvaranja obrazovnog sistema koji u potpunosti prepoznaje i zadovoljava njihove emocionalne, socijalne i intelektualne potrebe. Polazeći od ideje da škola ne smije biti izvor stresa i emocionalnog opterećenja, u knjizi se ukazuje na duboko ukorijenjene probleme u obrazovnim praksama koje, iako formalno usmjerene na razvoj znanja i vještina, često zanemaruju emocionalnu dobrobit učenika. Knjiga analizira uticaj obrazovnog okruženja na psihosocijalni razvoj, motivaciju i mentalno zdravlje učenika, s posebnim naglaskom na negativne efekte neprilagođenih školskih zahtjeva, emocionalnog pritiska, školske fobije, anksioznosti, dosade, socijalne izolacije, te psihosomatskih simptoma, koji se često pojavljuju kao reakcija na ove emocionalne izazove. Kroz detaljnu analizu, istražuju se dugoročni efekti ovih negativnih dinamika na sposobnost učenika da se uspješno prilagode obrazovnom okruženju i razvijaju svoj puni potencijal. Posebna pažnja posvećena je dinamici odnosa učenika s nastavnicima, roditeljima i vršnjacima, kao i izazovima koji nastaju tokom prelaznih obrazovnih faza. Empirijski podaci dosljedno potvrđuju da nepovoljna socioemocionalna klima u obrazovnom kontekstu može imati dugoročne negativne posljedice na mentalno zdravlje i opću dobrobit učenika. Stoga, knjiga zagovara redefiniranje obrazovnih prioriteta i uvođenje politika koje u središte stavljaju emocionalnu sigurnost, motivaciju i osjećaj prihvaćenosti. Škola bez straha nije samo analiza postojećeg stanja, već i apel za transformaciju obrazovnih ustanova u sigurna, podržavajuća i poticajna okruženja. Kroz znanstveni okvir, knjiga poziva na osmišljavanje obrazovnog sistema koji ne samo da razvija intelektualne potencijale učenika, nego aktivno doprinosi formiranju stabilnih, samopouzdanih i emocionalno zdravih ličnosti.